Skolios
Symptomen på skolios är att ryggraden ser sned ut. Detta är vanligt och i de flesta fall krävs ingen behandling. Har du en svårare skolios kan detta lindras med träning, korsett eller operation.
Symptom på skolios
Skolios innebär att ryggraden är sned. Detta upptäcks oftast i fjärde klass när skolsköterskan i skolan undersöker alla barn för skolios.
Hen tittar då på om skuldrorna sitter olika högt, om bröstkorgen ser olika stor ut på sidorna när du böjer dig fram och om midjan är asymmetrisk.
Ärftligt?
Varför någon drabbas av skolios är inte känt än. Ibland kan andra tillstånd orsaka skolios så som cerebral pares eller ryggmärgsskada. Men 80 procent av de som drabbas av skolios har man ingen förklaring till. Däremot vet man att ärftligheten spelar roll då risker att drabbas är högre om någon i din släkt har skolios.
Behandling
Det är bara svår skolios som behöver behandling. Har du en lättare snedhet så kan du behöva gå på kontroller så att denna snedhet inte förvärras men oftast krävs ingen behandling.
Träning
För att få rätt träning är det viktigt att du kontaktar en sjukgymnast för att få rätt träning för just dig. Men generellt så handlar träningen om att bygga upp en stark bålstabilitet så att du får en egen ”muskelkorsett”.
Korsett
Det finns ortopediska korsetter som kan hindra ryggradens krökning att bli värre. Detta kan vara nödvändigt om krökningens omfång är på 25-40 grader.
Operation
Om krökningar är på över 45 grader och skoliosen inte svarar på behandling så kan steloperation vara nödvändigt. Efteråt behöver du rehabilitering med sjukgymnast.