Osteoporos – benskörhet

Osteoporos, benskörhet, innebär att skelettet lättare går av. Detta kan vara väldigt avgörande för äldre, då många äldre blir sängliggande efter ett större benbrott.


Symptom: Benbrott och ont i höfter

osteoporos

Vid osteoporos så drabbas du lättare av benbrott.

Du får inga förvarningar om att skelettet börjar bli skört. Men när skelettet väl är skört kan du få ont i höfterna på grund av kotkompressioner och förslitningar.

Har du osteoporos så går ditt ben lättare av. Vanliga benbrott vid osteoporos är handleder, överarmar, lårben samt bröst- och ländkotor.

Riskfaktorer

Stora riskfaktorer för benbrott är rökning, brist på D-vitamin, brist på kalcium, att inte träna och att vara underviktig.

Andra riskfaktorer är åldern då skelettet hela tiden blir skörare ju äldre vi blir. Det är nämligen väldigt ovanligt att få benskörhet innan 55 års ålder.

Kortison

Vid långvarig behandling av kortison så ökar risken för osteoporos, benskörhet. Därför är det viktigt att förebygga och att regelbundet göra bentäthetsmätningar om du äter kortison under flera månaders tid.

Testa dig om du ligger i riskzonen

Osteoporos.se kan du testa dig för att se om du ligger i riskzonen för att ha/få benskörhet.

Behandling

Det finns olika läkemedel som används vid osteoporos. En del bromsar nedbrytande av ben och en del stimulerar benuppbyggnaden.

Det är även viktigt att ta tillskott med kalcium och vitamin D. Skelettet består till största del av kalcium. Och vitamin D ökar upptagningsförmågan av kalcium.