Muskler

Muskler består till mesta del av vatten och protein och står för hälften av vår kroppsvikt. De skapar rörelse och stadga och består av muskelceller.


Muskler

Muskler – olika typer

Människokroppen har ungefär 600 muskler som vi kan styra med viljan. Dessa kallas för skelettmuskler. De utgör ungefär hälften av vår kroppsvikt.

Sedan finns det också hjärtmuskulatur som är hjärtats muskler och den glatta muskulaturen som finns inne i organ. Dessa kan vi inte styra med viljan.

Musklernas funktion

Skapa rörelse, alstra värme till kroppen, ge stadga åt skelettet, skydda våra inre organ och visa känslor.

Musklernas uppbyggnad

Muskler innehåller till mesta delen vatten. 20 procent av muskeln består av protein och är därmed den mest proteinrika vävnaden. Om vi inte äter tillräckligt med protein så tar kroppen protein av musklerna.

Skelettmusklerna är uppbyggda av muskelceller (muskelfibrer). De ligger långsträckta tillsammans och hålls samman av bindväv. I dessa muskelceller finns det proteintrådar av två olika typer; aktin och myosin. Det är i dessa proteintrådar som själva rörelsen skapas. När en muskel blir starkare och större är det antalet proteintrådar (aktin och myosin) som ökar.

För att muskeln ska fästa på skelettet eller på huden krävs det senor. Dessa senor syns där muskelns avtar och blir mindre.

Olika muskelceller

Det finns två olika typer av muskelceller, långsamma och snabba.

Alla muskler innehåller båda sorter men hur många man har av varje varierar. Detta beror på arvsanlag.

De långsamma muskelcellerna är mer uthålliga. De snabba muskelcellerna kan utföra mer kraft men under en kort period. De snabba muskelcellerna är större än de långsamma muskelcellerna även utan träning.

Men du kan förändra sammansättningen men då gäller det att träna hårt.

Muskelbristning

Om musklerna har blivit överbelastade kan muskelfibrerna skadas. Det är dock svårt att avgöra om det är muskelfibrerna som har skadats eller om en sena har gått av. Därför är det bra om du söker vård om du plötsligt känner smärta i muskeln och om den svullnar upp och blir öm.

För att förebygga muskelbristning ska du värma upp innan träning och ha varma kläder på dig om du går ut i kylan. Det är också bra att succesivt öka belastningarna på musklerna istället för att gå in för hårt.