Kalcium

Kalcium är 99 procent av benvävnaden. Har du brist på kalcium blir benet skörare och du kan få osteoporos (benskörhet).


kalcium

Kalcium finns mest i mjölk, fil och yoghurt.

Därför behövs kalcium

Kalcium är nödvändigt för bildning av skelettet och tänder.

Kalcium är också nödvändigt för blodkoagulationen och som signalsubstans inne i cellen. Kalcium deltar också vid muskelkontraktion.

Särskilt viktigt med kalcium innan 30

Fram till dess att vi är 30 år bygger vi hela tiden upp vårt skelett och vår benstomme. Detta gör vi med hjälp av kalcium och fysisk aktivitet.

Någon gång efter 30 börjar denna kurva gå nedåt. Detta sker för alla. Så ju mer du har lyckats bygga upp din benstomme fram till dess att du fyllt 30 desto mer har du också att ”ta av” när kurvan går nedåt när du blir äldre.

Därför är det särskilt viktigt med tillräckligt med kalcium och tillräckligt med motion för barn och ungdomar för att motverka benskörhet på äldre dagar.

Dagsbehov av kalcium

  • Vuxen: 800 mg
  • Gravida och ammande: 900 mg

Om du har brist på kalcium

Vid brist på kalcium blir benstommen skör. Om du har haft brist under en längre tid kan du få osteoporos (benskörhet).

Om du har brist är det viktigt att ta tillskott av kalcium. Förutom kalcium är det även viktigt att tillskott av vitamin D då detta hjälper kroppen att ta upp kalcium.

D-vitamin får du från solen men också från mat så som i kött, ägg och fisk. Många livsmedel är idag också berikade av D-vitamin så som mjölk, margarin, osötad lättfil och lättyoghurt.

Kalcium finns i

Mjölkprodukter, spannmål, kött, fisk och ägg.